Winiarnie w Albanii

Winiarnie w Albanii

Albania to kraj soczystych granatów, pachnących pomarańczy, pękających podczas krojenia arbuzów i słodkich jak miód fig. Albańskie owoce to najlepszy deser, jaki możecie dostać latem.

Winiarnie w Albanii / Винодельни Албании

Winiarnie w Albanii / Винодельни Албании

W Albanii nie brakuje też winogron, a jeśli są winogrona, to musi być też i wino! W tym artykule zabieramy was na wycieczkę po albańskich winiarniach! Będziemy degustować wino, rakiję oraz próbować tradycyjnych dań.

ALBAŃSKIE WINA I ICH POCZĄTKI

Albania ma jedne z najstarszych tradycji winiarskich w Europie, sięgające co najmniej 3000 lat. Przez długi okres czasu albańskie winnice i winiarnie należały do państwa, a główny eksport był skierowany do krajów Związku Radzickiego. W latach 90, kiedy nadszedł upadek państwowych winnic, na ratunek ruszyli imigranci z Włoch. Dzięki nim udało się przywrócić sztukę tworzenia wina z albańskich winogron.

Największe i najbardziej znaczące albańskie winiarnie znajdują się w okolicy Beratu (o naszej podróży do tego miasta przeczytasz tu).

WINIARNIA KANTINA LUANI

Rruga Antipatrea

Ta najstarsza winiarnia w Albanii rozpoczęła działalność w 1960 roku jako własność państwowa, ale od prawie 30 lat należy prywatnych właścicieli.

Winiarnie w Albanii / Винодельни Албании
Hotel Belagrita

Nasza wizyta rozpoczyna się w hotelu Belagrita, na którego terenie znajduje się winiarnia. Podchodzimy do recepcji i wypytujemy o możliwość zobaczenia winiarni. Recepcjonista wykonuje telefon i już po 10 minutach sympatyczna pani inżynier prowadzi nas ku winiarni i proponuje krótką darmową wycieczkę. W powietrzu unosi się zapach fermentacji winogron. Przechodzimy przez salę, w której dwie kobiety pakują butelki w kartonowe pudła. Oprócz nich nikogo nie ma. Aktywna praca w winiarni zacznie się dopiero we wrześniu. A w lipcu winogrona są jeszcze na wakacjach i wygrzewają się pod upalnym albańskim słońcem.

Kantina Luani

Przechodzimy przez różne sale, w których odbywają się skomplikowane procesy winifikacji: widzimy prasy do wyciskania winogron, stalowe kadzie, w których odbywa się wolny proces fermentacji alkoholowej (może on trwać nawet do kilku tygodni) oraz mosiężne drewniane beczki, w których odpoczywa wino. Na końcu wycieczki udajemy się do miejscowego sklepiku i kupujemy na pamiątkę dwa małe winka po 127 ml. Bardzo fajna pamiątka za jedynie 2 euro/szt.

Kantina Luani
Kantina Luani

WINIARNIA COBO

Ura Vajgurore

Kolejną winiarnią na naszej drodze jest Cobo.

W odróżnieniu od Kantina Luani, Cobo jest rodzinną winiarnią. Tutaj stawiają bardziej na jakość wina, niż na ilość wyprodukowanych butelek. Rodzina Cobo eksportuje dosyć małe ilości wina poza granice kraju, a wiedzę o winie i procesach winifikacji zdobywała we Włoszech. Z dumą pokazuje nam swoje liczne międzynarodowe nagrody i wyróżnienia. Wino Cobo jest uważane za najlepsze w Albanii! Nie mogliśmy odmówić darmowej wycieczki po winiarni, którą zaproponował nam właściciel. Dla chętnych organizują degustacje win z półmiskiem serów i różnych dodatków. Sporo dowiedzieliśmy się o rodzinnej tradycji Cobo oraz o ciekawym procesie filtrowania i mieszania wina.

Czy wiecie może czym jest „remuage”? Jest to jeden z najważniejszych etapów produkcji wina musującego. Metoda ta została opracowana przez Francuzkę Nicole Clicquot ("Grande Dame of Champagne"). Zapewne widzieliście butelki z gotowym winem ułozone szyją w dół w specjalnych drewnianych stelażach. Wycięte w nich specjalne okrągłe otwory podtrzymują kąt nachylenia butelki równy 45 stopni. Remuage trwa około 2-3 miesięcy. Każdego dnia butelki są lekko obracane, aby osad powoli przesuwał się na korek.

Kolejny etap to degorgage czyli naturalne wytrącenie osadu drożdżowego z szampana. Winiarz szybko odkorkowuje butelkę szyjką w dół, a korek razem z osadem jest wyrzucany przez ciśnienie dwutlenku węgla. Teraz już wiemy dlaczego obracanie butelek ułożonych na specjalnym regale jest kluczowym elementem w produkcji wina musującego!

Çobo Winery

Po zakończeniu wycieczki wracamy do estetycznie urządzonej sali, w której właściciel winiarni częstuje nas lokalnym winem i pokazuje film o plantacjach winogron. Oprócz wina, winiarnia Cobo produkuje jeszcze jeden dobrze znany albański trunek – rakiję. Ich specjałem jest orzechowa rakija, która jest tak mocna, że nawet mały łyk poparzył mi wnętrzności! Rozśmieszyło to właściciela, ponieważ ich orzechowa rakija to głownie trunek dla kobiet. Albanki piją ją podczas różnych świętowań.

Çobo Winery

Płatne wycieczki do winiarni możecie wykupić tu.

THE BARRELS TE FUCITE

Rruga Valere, Gjirokastra

Są takie miejsca, jadąc do których nie spodziewasz się zbyt wiele, ale po chwili okazuje się, że jest to jedno z tych miejsc, które zostanie w sercu na długo. The Barrels Te Fucite znajduje się ok. 5 km od Gjirokastry. Nie jest to typowa winiarnia o dużej skali, tylko gospodarstwo należące do albańskiej rodziny. Tutaj można spróbować tradycyjnych albańskich dań prosto z pieca i napić się dobrego domowego wina.

The Barrels-Te Fuçitë
The Barrels-Te Fuçitë

Właściciel wita nas z całą serdecznością i serwuje przepyszne domowe tzatziki, ciepłe pulchne bułeczki oraz białe wino z winogron, które rosną w odlegości metra od stolika. Chwile później stawia przed nami talerzyk z faszerowanymi kwiatami cukinii oraz talerz dopiero co zebranych i umytych pod bieżącą wodą słodkich jak miód fig. Długo rozmawiamy z młodym właścicielem, słuchamy śpiewu ptaków i patrzymy na kojącą zieleń. Nawet nie wiemy kiedy mijają 2 godziny!

The Barrels-Te Fuçitë
The Barrels-Te Fuçitë

Bardzo polecamy wspieranie takich małych lokalnych biznesów, szczególnie gdy ludzie wkładają w nie całą swoją duszę.

INNE WINIARNIE

Oprócz wspomnianych już powyżej winiarni, możecie też zwiedzić:
- Nurellari (ok. 15 km od Berat)
- Kantina Kallmeti oraz Kantina Arbëri (okolice miasta Lezhë)
- Kokomani (okolice Durres)
- Uka Farm (restauracja w okolicy Tirany)

WYCIECZKI

Różne wycieczki z degustacją win w Albanii możecie zarezerwować tu lub tutaj.

Winiarnie w Albanii / Винодельни Албании

Autorzy:

Autorzy:

Katia i Artur - ukraińsko - polskie małżeństwo, które zamiłowanie do podróży, tych małych i dużych, łączy z korpo-pracą na etacie.
W podrózach szukamy nowych wrażeń, doznań i inspiracji. Każda podróż to zagłębienie się w nowe kultury, oderwanie się od codzienności, w pewnym sensie odskocznia od korporacyjnej nudy. Jest to nasza szansa na naładowanie baterii i wyrównanie emocjonalnego PH.

Szukaj nas na:

Zobacz również inne posty o podobnej tematyce:

Zostań z nami

Spodobała Ci się treść tego artykułu? Chcesz jako pierwszy dostać informację o nowych publikacjach. Dołącz do grona naszych stałych czytelników!

Invalid email address
Pamiętaj, że możesz wypisać się w każdym momencie.

Winiarnie w Albanii / Винодельни Албании

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
Jan
3 lat temu

Super wpis!