Syrniki – ukraiński przysmak

Syrniki

Сырники
Syrniki

Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, rosyjskiej oraz białoruskiej. Nazwa pochodzi od ukraińskiego i rosyjskiego słowa "syr" czyli ser, mając na uwadze biały twaróg.

Jest to bardzo smaczny, delikatny i szybki w przygotowaniu deser, idealny na śniadanie lub kolację.

syrniki
Syrniki

Składniki

Do przygotowania dwóch porcji (ok. 14 syrniczków) potrzebujesz:

- 250 g półtłustego twarogu
- 1,5 łyżki cukru brązowego
- 1 jajka
- 1,5 łyżki mąki (konieczne przesianej przez sitko)
- ok. 2 łyżek mąki odsypanej osobno do płaskiego talerza

Przygotowanie

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zrób z twarogu nieduże kulki i na bieżąco obtaczaj je w mące. Delikatnie je rozpłaszcz, by powstały pulchne okrągłe zgrabne placuszki. Nie dodawaj za dużo mąki, gdyż to spowoduje, że będą twarde i gumowate.

Ja smażę syrniki na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym na złocisty kolor z obu stron. Syrniczki można jeść z dowolnymi owocami, dżemem, miodem. My lubimy podawać je z sosem na bazie śmietany 18% z dodatkiem miodu.

Po więcej przepisów zapraszamy do zakładki Kuchnie Świata.

Autorzy:

Autorzy:

Katia i Artur - ukraińsko - polskie małżeństwo, które zamiłowanie do podróży, tych małych i dużych, łączy z korpo-pracą na etacie.
W podrózach szukamy nowych wrażeń, doznań i inspiracji. Każda podróż to zagłębienie się w nowe kultury, oderwanie się od codzienności, w pewnym sensie odskocznia od korporacyjnej nudy. Jest to nasza szansa na naładowanie baterii i wyrównanie emocjonalnego PH.

Szukaj nas na:

Zobacz również inne posty o podobnej tematyce:

5 3 votes
Article Rating

Zostań z nami

Spodobała Ci się treść tego artykułu? Chcesz jako pierwszy dostać informację o nowych publikacjach. Dołącz do grona naszych stałych czytelników!

Invalid email address
Pamiętaj, że możesz wypisać się w każdym momencie.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments