Syrniki
Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, rosyjskiej oraz białoruskiej. Nazwa pochodzi od ukraińskiego i rosyjskiego słowa "syr" czyli ser, mając na uwadze biały twaróg.
Spis treści:
Jest to bardzo smaczny, delikatny i szybki w przygotowaniu deser, idealny na śniadanie lub kolację.
Składniki
Do przygotowania dwóch porcji (ok. 14 syrniczków) potrzebujesz:
- 250 g półtłustego twarogu - 1,5 łyżki cukru brązowego - 1 jajka - 1,5 łyżki mąki (konieczne przesianej przez sitko) - ok. 2 łyżek mąki odsypanej osobno do płaskiego talerza
Przygotowanie
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zrób z twarogu nieduże kulki i na bieżąco obtaczaj je w mące. Delikatnie je rozpłaszcz, by powstały pulchne okrągłe zgrabne placuszki. Nie dodawaj za dużo mąki, gdyż to spowoduje, że będą twarde i gumowate.
Ja smażę syrniki na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym na złocisty kolor z obu stron. Syrniczki można jeść z dowolnymi owocami, dżemem, miodem. My lubimy podawać je z sosem na bazie śmietany 18% z dodatkiem miodu.
Po więcej przepisów zapraszamy do zakładki Kuchnie Świata.
Autorzy:
Katia i Artur - ukraińsko - polskie małżeństwo, które zamiłowanie do podróży, tych małych i dużych, łączy z korpo-pracą na etacie. W podrózach szukamy nowych wrażeń, doznań i inspiracji. Każda podróż to zagłębienie się w nowe kultury, oderwanie się od codzienności, w pewnym sensie odskocznia od korporacyjnej nudy. Jest to nasza szansa na naładowanie baterii i wyrównanie emocjonalnego PH.