Irlandzki chleb – szybki i bez drożdży

Irlandzki chleb sodowy - szybki i bez drożdży

Irlandzki chleb

irlandzki chleb

Oprócz Shepherd Pie, być może najbardziej znanym irlandzkim wypiekiem jest Irish Soda Bread – irlandzki chleb sodowy, prosty klasyk wypiekany przed Saint Patrick’s Day. Chociaż chleb sodowy jest obecnie najczęściej przypisywany Irlandii, pierwszymi ludźmi, którzy używali sody do zakwaszania chleba byli Indianie.

Pieczywo zawdzięcza swą wyjątkową konsystencję połączeniu kwaśnego mleka i sody.

Irlandzki chleb sodowy / ирландский содовый хлеб
Irlandzki chleb sodowy

Składniki:

- 250 g mąki typ 500,
- 4 g sody oczyszczonej
- 3 g soli
- 125 g jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Irlandzki chleb sodowy Ирландский Содовый Хлеб
Irlandzki chleb sodowy

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 C (tryb góra dół bez nawiewu). Wstawić do niego puste naczynie żaroodporne. W międzyczasie zająć się ciastem.

Połączyć mleko z jogurtem i sokiem z cytryny. Zostawić na ok. 5 min. W osobnej misce połączyć mąkę z solą i sodą. Suche składniki dodać do mleka z jogurtem. Szybko wymieszać do połączenia składników, bez długiego wyrabiania. Zaokrąglić ciasto w dłoniach za pomocą mąki. Ciasto nie powinno kleić sie do rąk.

Do rozgrzanego naczynia żaroodpornego włożyć chleb, naciąć go nożem na krzyż, można dodać dowolne nasiona.

Piec przez 25-30 min bez przykrycia. Po upieczeniu ostudzić chlebek na kratce.

Wskazówki:

o Nie dodawać więcej, niż 4 g sody oczyszczonej. Może to zepsuć smak chleba.
o Do ciasta można dodać rodzynki, orzechy.
o Zamiast jogurtu i mleka można użyć maślanki lub kefiru, ale wtedy chleb może być bardziej kwaśny w smaku.
o Możecie użyć dowolnego naczynia żaroodpornego. My korzystamy z pięknego garnka żeliwnego marki CooKing z kolekcji „Vintage Cuisine”.

Irlandzki chleb sodowy Ирландский Содовый Хлеб
Irlandzki chleb sodowy

Przepis pochodzi z ksiązki Cathy Ytak „Pane Rustico”. Tłumaczenie na polski z języka włoskiego.

Po więcej przepisów zapraszamy do zakładki Kuchnie Świata.

Autorzy:

Autorzy:

Katia i Artur - ukraińsko - polskie małżeństwo, które zamiłowanie do podróży, tych małych i dużych, łączy z korpo-pracą na etacie.
W podrózach szukamy nowych wrażeń, doznań i inspiracji. Każda podróż to zagłębienie się w nowe kultury, oderwanie się od codzienności, w pewnym sensie odskocznia od korporacyjnej nudy. Jest to nasza szansa na naładowanie baterii i wyrównanie emocjonalnego PH.

Szukaj nas na:

Zobacz również inne posty o podobnej tematyce:

Zostań z nami

Spodobała Ci się treść tego artykułu? Chcesz jako pierwszy dostać informację o nowych publikacjach. Dołącz do grona naszych stałych czytelników!

Invalid email address
Pamiętaj, że możesz wypisać się w każdym momencie.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments