Domowa pizza
Domowa pizza, giętka z chrupiącymi brzegami. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi, na wieczór włoskich filmów czy na kolację z winem.
Spis treści:
Składniki:
- 250 g mąki - 150 ml ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej!) - 2 duże łyżki oliwy z oliwek - 1 mała łyżeczka drożdży w proszku - pół łyżeczki soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę i drożdże. Dodać cukier, sól, zioła i oliwę. Dobrze wymieszać by nie pojawiły się grudki. Stopniowo dolewać wodę. Wyrabiać ciasto rękami aż powstanie gładka jednolita kula (NIE dodawać więcej mąki! Jeśli ciasto się klei, trzeba kontynuować wyrabianie i pozwolić by uwolnił się gluten). Zagotować w garnuszku wodę, zdjąć z palnika i umieścić na nim miskę z ciastem przykrytą ręcznikiem. Zostawić na 30 min.
Posmarować formę oliwą, rozciągnąć ciasto formując brzegi pizzy, posmarować oliwą, passatą, dodać ulubione składniki. Piec przez ok. 20 min w 180°. My używamy blachy do pizzy z dziurkami o średnicy 32,5 cm. Dzięki drobnym dziurkom, pizza równomiernie się piecze.
Domowa pizza jest gotowa, kiedy jej spód jest ładnie podpieczony.
Po więcej przepisów zapraszamy do zakładki Kuchnie Świata.
Na naszym instagramie znajdziecie 12 włoskich filmów, z którymi pizza będzie smakowała jeszcze lepiej. Link poniżej.
Autorzy:
Katia i Artur - ukraińsko - polskie małżeństwo, które zamiłowanie do podróży, tych małych i dużych, łączy z korpo-pracą na etacie. W podrózach szukamy nowych wrażeń, doznań i inspiracji. Każda podróż to zagłębienie się w nowe kultury, oderwanie się od codzienności, w pewnym sensie odskocznia od korporacyjnej nudy. Jest to nasza szansa na naładowanie baterii i wyrównanie emocjonalnego PH.